Paket med kanot eller kajak

Paket med kanot eller kajak

Paddling i både kanal och sjöar med orörd natur!

Att hyra kanot i en del av Östergötlands egen insjöskärgårdsmiljö är det bästa sättet att göra semestern till en naturupplevelse. Kanotturen kan vara en rogivande stund för dig själv, eller en utflykt för hela familjen. Här vid Vårdnäs förbinder Kinda kanal sjöarna Stora och Lilla Rängen med Järnlunden och Åsunden i ett landskap perfekt för stilla äventyr på vattnet. Paddla genom vackra naturreservat med djup, orörd urskog. Gå i land på en spännande liten ö och kanske ta ett dopp, eller avnjut kaffepausen i en stilla glänta någonstans i Gustav Vasas eklandskap.


I våra paket ingår:

  • övernattning i del i dubbelrum
  • frukost
  • lunchpaket
  • kanot- eller kajakhyra
  • 2-rätters middag


Pris kanotpaket 2024:

1 DYGN: från 1.389:-/person*)2 DYGN: från 2.703:-/person*)


Pris kajakpaket 2024:

1 DYGN: från 1.564:-/person**)2 DYGN: från 3.078:-/person**)


*) del i dubbelrum, en kanot på två personer **) del i dubbelrum, singelkajak


Du kan också kombinera paketet med till exempel vandra en dag - och kanske lägga till en övernattning i vårt specialinredda vindskydd, där vi erbjuder "Camping Deluxe"!


Läs mer om andra natursköna aktiviteter på Vårdnäs:

Kanot, kajak, kanadensare?


Kanot är samlingsnamnet för flera olika vattenfarkoster, som har den smala formen gemensamt:

  • kanadensare är en lite bredare kanot som paddlas med enkelbladig paddel
  • kajak är smalare och paddeln är dubbel


På Vårdnäs får du välja om du vill hyra kanadensare eller kajak.


Börja paddla


Om det är första gången du paddlar kan det kännas svårt att komma igång. Det kan ta lite träning att få till balansen, men du kommer snart känna dig redo för äventyr.

För att snabbare komma igång kan det vara bra att ha lite förkunskap om grundtekniken:


paddla framåt

För att ta dig framåt i kanoten för du paddeln bakåt nära kanoten. Sätt i paddelbladet långt fram och vrid bålen medan du drar paddeln i en jämn ström genom vattenytan. När paddeln når jämsides med höften lyfter du upp den till axelhöjd, vrider över kroppen åt andra sidan och upprepar rörelsen. Det är viktigt att koppla på bålmuskulaturen genom hela rörelsen; det är inte armstyrkan som ska föra dig framåt. Vid en längre paddeltur behöver du träna på att variera belastningen i olika muskelgrupper för att undvika utmattning. Växla mellan att hämta kraft ur överkroppen och med benen.


svänga

Våra kajaker är utrustade med roder så att du enkelt styr med fötterna. Du styr annars genom att bromsa med paddeln, så att kanoten svänger åt paddelsidan. (I en havskajak kan du också styra genom att luta kajaken åt sidan, sk kantning).


paddla bakåt

Du förflyttar dig bakåt med samma teknik som framåtpaddling, fast du sätter paddelns baksida långt bak och drar den framåt. Titta bakåt över axeln, och tänk även på att i denna rörelse använda dig av din bålstyrka.


Säkerhet på vattnet


Det är låg risk för kanoten att välta och olyckor är mycket ovanliga, men du måste alltid bära flytväst när du är på vattnet. Hamnar du i vattnet riskerar du att bli nerkyld, och det är då bättre att vara stilla för att spara kroppsvärme än att försöka simma iland. Du kan förebygga nerkylning genom att tänka på hur du klär dig vid kanotturen. Kläder i flera lager, vattentäta material och värmande plagg på fötter och huvud skyddar kroppen mot köldchock.


Packa kanoten för äventyr


Du behöver tänka på att skydda dina saker från att bli blöta. Packa in ombyte i en vattentät plastpåse, och skydda mobilen i vattentätt fodral. Paddling är ansträngande, så se till att ha med ordentligt med dricksvatten. I kanoten är du starkt utsatt för solstrålar. Även en mulen dag kan det vara bra att ha med solskydd och keps.


Hur ser din kanotsemester ut?


I våra paket ingår både övernattning och hyra av kanot eller kajak. Du väljer själv hur du vill lägga upp din paddeltur. Du kanske vill äventyra runt i sjösystemet och upptäcka spännande öar, eller bara glida runt i naturens tystnad. Omgivningen erbjuder gott om smultronställen när du vill pausa från paddlingen ett tag. Du kan studera myllret i urskogens unika djur- och växtliv, eller bara njuta av en vykortsvacker vy från en stilla strandremsa. Fråga oss om du vill ha tips när du planerar din rutt, eller använd kanoten för att utforska miljön helt på egen hand.


När du paddlat klart för dagen väntar en härlig middag i vår restaurang. Avsluta kvällen med ett rogivande sjöbastubad och övernatta på vårt mysiga hotell. Om du inte fått nog av naturnära upplevelse kan du istället lägga till en glampingövernattning i våra lyxiga vindskydd, Camping Deluxe.


I paketet ingår kanot- eller kajakhyra, övernattning i hotellrum, middag, frukost, och ett lunchpaket du tar med dig på ditt äventyr.