Vandring - FAQ

FAQ - vanliga frågor för vandring på Östgötaleden med Vårdnäs som utgångspunkt

Går det att vandra vid Vårdnäs? 

Ja, Vårdnäs är en bra “bas” för vandring och andra aktiviteter i naturen. Naturen är ganska “snäll” och terrängen är för det mesta ganska jämn, med bara enstaka backar uppför och nerför.


Finns det rundslingor?

Ja, det finns en rundslinga som är 42 kilometer lång. Dock går den att dela upp i olika etapper med hjälp av egen bil eller kollektivtrafik. Klicka här för att läsa mer om etapperna.


Kan jag vandra med barn?

I och med att sträckorna är olika långa går vandringens längd att anpassa utifrån barnens ork. Några korta sträckor av Östgötaleden Runt går på trafikerad väg, men det är bara korta partier på några minuters vandring.


Finns det en digital karta att följa?

Ja, det finns det. Kartan heter ostgotaleden.se och öppnas i webbläsaren i mobilen. Har du din position påslagen på mobilen kan du se vart du befinner dig på leden när du har hemsidan med kartan öppen på din mobil.


Finns det papperskartor att köpa?

På Vårdnäs samt i bokhandeln, går det att köpa kartor som är bra att ha med sig på sin vandring. Vårt förslag är t ex “Terrängkartan 570 Linköping” från Lantmäteriets gröna serie.


Går det att bli hämtad och lämnad på olika ställen längs leden?

För att ta sig till olika platser längs leden hänvisar vi till egen bil, lokaltrafiken (Östgötatrafiken) eller taxi. Vi på Vårdnäs erbjuder tyvärr ej transport till och från leden.


Hur tar jag bussen till startplatsen längs leden?

Vi på Vårdnäs Stiftsgård värnar om miljön och ser gärna, där det är möjligt, att våra vandrare tar lokalbussen till startplatsen på leden. Klicka här för att läsa mer om att ta bussen till startplatsen för vandringen.


Finns det vatten längs leden?

På ett fåtal platser är det möjligt att fylla på vatten längs leden och det är även säsongsberoende. Vi rekommenderar att du fyller vattenflaskor för ditt behov innan avresa från Vårdnäs. Eller om du har med dig egen vattenrening går det bra att ta vatten i sjöar eller vattendrag som passeras längs leden.


Går det att köpa matpaket att ta med sig?

Ja, det gör det. Sådana matpaket ingår i våra vandringspaket.


Finns det utrustning att låna till vandringen?

Den utrustning som finns att låna på Vårdnäs är sittunderlag samt vandringsstavar. I matpaketet ingår även en termos. 


Går det att vandra med guide?

De vandringspaket Vårdnäs erbjuder är utan guide.


Finns det vindskydd längs leden?

På några platser finns det vindskydd längs leden. Dessa finns markerade på Östgötaledens karta.


Finns det rastplatser längs leden?

Ja, på några ställen finns det rastplatser med bord och ibland grillmöjlighet och vindskydd. Dessa finns markerade på Östgötaledens karta.


Går det att bada längs leden?

Ja, på några platser finns badmöjligheter. Se Östgötaledens karta för information om badplatser.


Bästa tid för vandring i området?

Det finns ingen bästa tid för att genomföra vandringen. Här gäller uttrycket ”kläder efter väder”. Vandringen genomförs alla tider på året, det är upp till dig när du vill göra den. Självklart är det extra vackert i naturen i maj och juni, men en vandring i oktober kan vara lika magisk. Eller varför inte en vinterdag i januari med snö på både mark och träd (observera dock att leden plogas inte).